Friday, 5 May 2017

16 Info VIVIX Shaklee Yang Wajib Tahu Sebelum Beli VIVIX

VIVIX VIVIX VIVIX... Apa VIVIX tu sebenarnya? Dalam dunia ni ada 2 VIVIX yang anda perlu tahu iaitu VIVIX POWER RANGERS vs VIVIX SHAKLEE. Dalam artikel ni kita nak cerita tentang VIVIX SHAKLEE ya :)

Soalan #1: Apa itu Vivix ?

Jawapan: Vivix merupakan tonik campuran polifenol yang telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel, termasuk membantu melindungi dan membaikki kerosakan DNA, mempengaruhi pengawalatur genetik untuk jangka hayat sel, membantu penghasilan tenaga dari mitokondria dan melambatkan pembentukan protein AGE




Vivix 150 ml



Soalan #2 : Siapa yang akan beroleh maanfaat daripada VIVIX ?


Jawapan : Sesiapa sahaja yang mementingkan kesihatan badan yang optimum. (Vivix tidak digalakkan untuk ibu mengandung dan menyusu, dan mereka yang berumur di bawah 18 tahun.


Soalan # 3 : Apa itu resveratrol?


Jawapan: Ia merupakan bahan semulajadi yang terdapat dalam sesetengah tumbuhan dan buah buahan seperti anggur. Resveratrol mengandungi antioksida yang berpotensi memperbaikki kesihatan. Ujian Makmal menunjukkan resveratrol melawan penuaan sel.


Soalan # 4 : Berapa banyak resveratrol yang terdapat dalam VIVIX?


Jawapan : Setiap hidangan Vivix mengandungi 100mg resveratrol. Ekstrak resveratrol ini mengandungi 98% resveratrol semulajadi. Khasiat vivix ditambah dengan anggur muscadine, satu satunya anggur dengan kromosom ekstra.


Soalan #5 : Apa itu polifenol?


Jawapan : Polifenol merupakan kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi antioksida dan kebaikkan anti-penuaan.


Soalan #6 : Adakah VIVIX sejenis produk antioksida?


Jawapan : Ya. Vivix mengandungi polifenol yang telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel. 


Soalan # 7 : Adakah VIVIX sejenis minuman jus dan apa beza VIVIX dengan produk yang terdapat di pasaran?


Jawapan: Tidak. Vivix merupakan tonik kesihatan eksklusif yang mengandungi resveratrol tulen dan ekstrak polifenol yang mempunyai manfaat yang banyak. Campuran polifenol ini  telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel.


Soalan # 8 : Bagaimanakah pengambilan VIVIX?


Jawapan : Ia boleh diambil setiap hari, selepas sarapan atau makan tengahari. Goncang sebelum digunakan. Jumlah pengambilan adalah 1 sudu teh setiap hari.


Soalan # 9 : Boleh atau tidak saya mengambil VIVIX lebih daripada 1 sudu teh setiap hari?


Jawapan : Berdasarkan kajian terbaru, tiada manfaat tambahan dengan mengambil Vivix lebih daripada 1 sudu teh sehari seperti yang dicadangkan.



Soalan # 10 : Bolehkah saya mengambil VIVIX bersama supplemen Shaklee yang lain?


Jawapan : Ya. Boleh. Ia memberi kesan yang lebih baik bila diambil bersama sama. Walaubagaimanapun, Vivix sahaja sudah cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaikki DNA.


Soalan # 11 : Apakah maanfat vivix yang terbukti keberkesananya?

Jawapan : Vivix terbukti berkesan untuk :

JANTUNG, HATI & DARAH.

[1] Menurunkan tekanan darah,
[2] Mengawal paras gula, bantu pesakit diabetes,
[3] Mencegah & kurangkan strok,
[4] Membantu pesakit jantung,
[5] Mengurangkan lemak dalam darah,
[6] Mengurangkan asma dan alergi
[7] Kesihatan sel

KANSER & TUMOR

[1] Melawan & mencegah kanser
[2] Anti keradangan
[3] Halang pertumbuhan tumor
[4] Membantu pulihkan sel rosak akibat kimoterapi

KESIHATAN SEKSUAL & HORMON

[1] meningkatkan tenaga
[2] meningkatkan hubungan intim
[3] meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma
[4] meningkatkan kesihatan prostat
[5] menstabilkan hormon estrogen
[6] membantu masalah mati pucuk

KESIHATAN EMOSI & OTAK

[1] anti-depresi
[2] Menguatkan ingatan
[3] Mencegah Alzheimer
[4] Membantu imsomnia

MATA, RAMBUT & TULANG

[1] Menguatkan tulang
[2] Bantu pulihkan arthritis
[3] Memperbaikki glaucoma & rabun
[4] Mengurangkan rambut uban dan keguguran rambut

ANTI-PENUAAN & KECANTIKAN

[1] Meningkatkan tenaga
[2] Memutih & mengurangkan pigmentasi
[3] Melambatkan penuaan
[4] Mengurangkan tanda penuaan dan kedut
[5] Memberikan kulit yang lebih tegang & gebu

KHAS

[1] perokok

Soalan # 12 : Adakah VIVIX mengandungi Alkohol?


Jawapan : Tidak. Vivix Shaklee disahkan halal oleh JAKIM.



Soalan # 13 : Berapakah jangka hayat VIVIX?


Jawapan : Vivix tahan selama 9 bulan.



Soalan #14 : Mengapa perlu disejukkan selepas dibuka?


Jawapan : Ini adalah untuk membantu mengekalkan kesegaran optimum, warna dan aktiviti polifenol yang maksimum dalam Vivix. Botol yang belum dibuka juga perlu disejukkan.



Soalan # 15 : Jika diminum mengikut cadangan pengambilan, berapa lamakah VIVIX mampu bertahan?


Jawapan : 2 bulan.


Soalan # 16 : Berapakah harga VIVIX?


Jawapan : RM503 bagi satu botol bagi yang bukan ahli Shaklee. Hanya RM6++ sehari untuk kesihatan yang optimum.


Anda tahu atau tidak, dengan pembelian 3 botol vivix, anda dapat PERCUMA keahlian yang bernilai RM80, PERCUMA rebat tunai pada bulan hadapan, dan anda dapat PERCUMA konsultasi daripada saya.

Anda berminat nak jadi ahli atau pengedar Shaklee? boleh ke link daftar ahli pengedar shaklee bersama kami.

Hubungi saya,

pengedar sah anda,
SHAKLEE ID : 869603

Thursday, 4 May 2017

Harga Terkini Produk Shaklee 2017 : Shaklee Price List Catalog

Senarai Terkini Harga Produk Shaklee selepas kenaikan Harga Shaklee yang bermula pada 1 May 2017.

Untuk mendapatkan senarai penuh / full detail price, boleh tinggalkan email anda di bahagian komen. Kami akan emailkan catalog Produk Shaklee 2017 kepada anda.

Untuk membeli Produk Shaklee, anda boleh membeli terus dari SHAKLEE HQ tanpa menjadi ahli Shaklee dengan membeli dari link berikut :

.

Buy Shaklee Online Malaysia



Berikut adalah harga Shaklee terkini untuk tahun 2017 :




Shaklee Products

Price (RM)

Healthy Beauty / Skin Care

Balancing Moisturizer 92.75
Daily Defense Whitening Essence 245.13
Enfuselle Basic System Normal-Dry 352.45
Enfuselle Basic System Normal-Oily 335.23
Enfuselle Pump 22.53
Eye Treatment 55.65
Gentle Action Make-Up Remover 104.68
Gentle Deep Foaming Cleanser 132.5
Herbal Blend Multipurpose Cream 39.75
Hydrating Cleansing Lotion 106
Hydrating Moisturizer 103.35
Hydrating Toner 87.45
Lightweight Conditioner 70.23
Long Lasting Finishing Spray 64.93
Nourishing Scalp Treatment 99.38
NutriWhite Skin Care System 1227.48
NutriWhite Skin Care System 1242.85
Overnight Renewal Whitening Cream 238.5
ProSante Hair Care System 377.63
Purifying Cleansing Gel 99.38
Purifying Shampoo 66.25
Purifying Toner 87.45
Replenishing Conditioner 74.2
Revitalizing Shampoo 72.88
Soothing Radiance Whitening Softener 151.05
Spot Whitening Treatment 159
Ultimate Protection Whitening Lotion 212

Healthy Home

Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate 51.68
Dish Wash Concentrate 49.03
Fresh Laundry Concentrate 88.78
GCW Filter (3 Pack) Only 178.88
GCW Housing Kit Only 113.95
GCW Pitcher Only 250.43
Get Clean Water Starter Pack with Water Refill 3 Pack 543.25
Get-Clean Home Care System 235.85
Soft Fabric Concentrate 46.38

Healthy Nutrition / Vitamins

Alfalfa Complex (L) 108.65
Alfalfa Complex (S) 60.95
B-Complex 58.75
CarotoMax 82.15
Chewable Vita-C Plus 100mg 39.75
Collagen Powder 315.88
DTX Complex 165.63
ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour 170.93
Garlic Complex 59.63
GLA Complex 96.73
Herb Lax 60.95
Lecithin 58.3
Meal Shakes - French Vanilla 127.2
NutriFeron 192.13
OmegaGuard 144.43
OsteMatrix 64.93
Peppermint Ginger Plus 50.35
Performance Orange 91.43
Phytocol-ST 209.35
Sustained Release Vita-C Plus 103.35
Vita E Complex 165.63
Vita Lea Iron Formula 99.38
Vita-Lea for Children 117.93
Vivix 503.5
Healthy Weight
Cafe Latte - Cinch Shake Mix Canister 192.13
Chocolate - Cinch Shake Mix Canister 192.13
Cinch Tea Mix 139.13
Vanilla - Cinch Shake Mix Canister 192.13

Set Shaklee Free Postage

Amazing Golden Set - for Her 1245.5
Amazing Golden Set for Him 1314.4
Detox Set 889.08
Energy For Life Set 1007
Vivix 503.5

SOLUTION SETS

Amazing Golden Set - for Her 1245.5
Amazing Golden Set for Him 1314.4
Daily Essential Set 580.35
Detox Set 889.08
Energy For Life Set 1007
Ever Vibrant Set 677.08
Healthy Kids Set 245.13
Immune Protection Set 333.9
Postnatal Set 706.23
Prenatal Set 645.28
Radiant Set 896.23
Vitality Set 745.98



Untuk membuat order ada dua cara :

1) BELI SHAKLEE ONLINE terus dari Shaklee HQ melalui link ini 

Beli Shaklee Online Malaysia


2) Beli Shaklee COD dari Pengedar Shaklee Terdekat di kawasan anda. Untuk mendapatkan maklumat Pengedar Shaklee di area anda boleh whatsapp : 013-3101221


Wednesday, 3 May 2017

Shaklee Penang & Pengedar Shaklee Pulau Pinang 2017

Salam sejahtera. Bagi warga PENANG yang nak Beli Produk Shaklee boleh hubungi Pengedar Shaklee Pulau Pinang Aktif 2017 Tuan Hasbullah 013-4499950 atau Cik Nadia 019-9295548.


Pengedar Shaklee Pulau Pinang 2017












Servis yang disediakan  oleh Pengedar Shaklee Penang ini termasuklah Daftar Ahli Shaklee, consultation Produk Shaklee

Monday, 5 September 2016

Pengedar Shaklee, Cara Daftar Ahli Shaklee 2016 dan Cara Beli Shaklee Online

Bismillah, assalamualaikum, lama tak update apa-apa dalam blog ni. Dah tahun 2016 dah. Banyak perubahan dalam hidup ini dan dalam Shaklee juga. Sebelum nak share tentang perubahan dalam hidup ni, saya nak share dulu tentang update terkini Shaklee 2016 seperti Senarai Pengedar Shaklee, Cara Nak Beli Shaklee Secara Online dan juga Cara nak Daftar Jadi Ahli Shaklee pada tahun 2016 ini.








Senarai Pengedar Sah Shaklee
  1. Pengedar Shaklee Alor Setar : COD Area Jitra / Alor Setar
  2. Pengedar Shaklee Jitra : COD Area Alor Setar / Jitra
  3. Pengedar Shaklee Putrajaya : COD Putrajaya / Cyberjaya / Dengkil
  4. Pengedar Shaklee Klang : COD Area Klang / Kapar / Meru / Setia Alam
  5. Pengedar Shaklee Seremban : COD Area Seremban / Seremban 2 / Panchor
  6. Pengedar Shaklee Ampang : COD Area Ampang / Wangsa Maju / Setiawangsa / Sri Rampai
  7. Pengedar Shaklee Temerloh : COD Area Temerloh
  8. Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : COD Area Kuala Lumpur / Cheras
  9. Pengedar Shaklee USJ : COD Area USJ / Subang Jaya / Sunway
  10. Pengedar Shaklee Puchong : COD Area Puchong / Kinrara
  11. Pengedar Shaklee Kuantan : COD Area Kuantan
  12. Pengedar Shaklee Shah Alam / Subang Jaya : COD Shah Alam / Subang Jaya
  13. Pengedar Shaklee Miri / Brunei : COD Miri / Brunei
  14. Pengedar Shaklee Cheras : COD Cheras / Ampang / Hulu Langat
  15. Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam : COD Klang / Shah Alam
Set Shaklee Terlaris

Yang ni pula set paling hangat dalam Shaklee... of coz VIVIX la paling best... rugi sapa yang tak pernah cuba Vivix ni....
  1. Set Bersalin Shaklee / Set Berpantang Shaklee
  2. Set Detox Shaklee
  3. Set Kurus Shaklee
  4. Vivix Shaklee
Cara Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee

Dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah anda boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2016 ada di sini :

Daftar Ahli Shaklee 2016


Cara Beli Produk Shaklee Online


 Order Produk Shaklee Online melalui link yang disertakan di bawah
  1. Buy Shaklee Online Malaysia - For english user, buy Shaklee directly from Shaklee HQ
  2. Beli Shaklee Online Malaysia - Beli Shaklee daripada Pengedar Shaklee Bertauliah


Sebarang soalan boleh tinggalkan di ruangan komen ya

Terima kasih <3

Friday, 6 November 2015

Fana'

Fana... Bukan nama kawan teman belajarku di matriks londang... Tapi dengan maksud binasa... Fanaa un, binasa...

Dunia ini akan binasa.. Semua orang mengerti akan hal INI, tapi berapa ramai yang bersedia menghadapi dunia yang bakal fana INI..

Terkadang, kita terjebak dengan hawa nafsu bisikan syaitan... Untuk lebih terbawa bawa dengan dunia yang sementara.. Kita lebih mudah terikut pujuk rayu dunia..

Dunia.. Anak-anak, Harta- itu semua pinjaman semata mata... Sedangkan Allah berfirman bahawa anak anak dan harta itu adalah perhiasan dunia semata mata..

Untuk mereka yang ditimpa ujian, ingatlah juga bahawa ia sementara... Kerana dunia ini fana'.. Bakal binasa.. Dan akhirat Allah itu yang kekal abadi..

Ujian kesenangan, ujian kesusahan..

Diri ini yang menulis... Sekadar peringatan untuk diri yang sirna sudah harapannya kecuali pada Allah yang maha mengetahui...

Saturday, 8 February 2014

12 Manfaat Bawang putih untuk kesihatan.

Assalamualaikum. Usaha yang mantap, doa yang berterusan, tawakal 100% kepada Allah, dalam apa kerja tindakan kita seharian, insyaAllah, kita akan dapat apa yang kita mahu, yang penting ikut sunnatullah dan jangan lupa syariatullah. Kalau tak dunia, akhirat kan ada? Ikhlas beramal, dan sentiasa mengharap rahmat Allah. Itu kuncinya.

Saya nak berkongsi 12 manfaat  Bawang putih (garlic) untuk kesihatan, atau nama saintifiknya, Allium sativum, yang merupakan keluarga bawang besar, bawang merah, kucai dan daun bawang.



Sejarah peradaban manusia menunjukkan bawang putih mula digunakan 7000 tahun dahulu.

Bawang putih telah digunakan sebagai makanan dan agen kesihatan sejak ribuan tahun dahulu. Orang Asli Amerika menggunakan bawang putih sebagai ekspektoran untuk batuk. Dalam perang dunia I dan II, bawang putih digunakan sebagai antiseptik bagi menghalang pembentukan gangrene.

Antara  yang menyebut tentang bawang putih ialah Hippocrates yang pernah menyebut yang bawang putih boleh digunakan pada kondisi seperti parasit, masalah pernafasan, dan kurang tenaga.








Bawang putih untuk kesihatan

[1] Kajian kajian ke atas haiwan dan manusia, mencadangkan yang bawang putih mungkin membantu dalam masalah kardiovaskular.

[2] Kajian ke atas pesakit dengan paras kolesterol tinggi dalam darah menunjukkan, mereka yang diberi ekstrak bawang putih, dapat menurangkan kejadian endapan kalsium dalam saluran darah. (vascular calcification).

[3] 4 sumber menunjukkan bawang putih mengurangkan penggumpalan platlet dan kejadian abnormal paras lipid dalam darah (hyperlipidemia).

[4] Kajian klinikal menunjukkan mouthwash yang mengandungi 2.5% bawang putih segar menunjukkan aktiviti anti-mikrob yang baik, walaupun peserta melapokan kejadian bau tak enak.

[5] Bawang putih menghasilkan Allicin (sejenis antibiotik dan antifungal).


sumber : garlic


PERBEZAAN 'Dietary Supplement Garlic' Shaklee :

*dibuat dari bawang putih jenis premium yang bebas pestisid dan ditanam secara organik di California sewaktu musim panas.

*dihasilkan pada suhu bilik tanpa haba untuk mengekalkan 100% Allicin aktif.

*menggunakan teknologi untuk mengawal bau tak enak bawang putih.

* setiap 2 tablet garlic Shaklee membekalkan 1000mg esktrak garlic tulen bersamaan 2 ulas bawang putih segar.

Garlic dietary supplement. Bawang putih , bersama spearmint dan rosemary. 60 tablet.


MANFAAT UTAMA GARLIC :

1) Antibiotik yang selamat : Garlic selamat untuk kegunaan jangka panjang untuk mempertingkatkan sistem imun tubuh,  dan membantu melawan selsema,kulat, dan yis.

2) Membantu masalah alergi : hidung sensitif, sinus (resdung), dan alergi.

3) Membantu sistem penghadaman : masalah kembung, tak hadam, bantu halang ulser perut.

4) Kawal tekanan darah : Kajian menunjukkan 2-4 tablet garlic boleh menurunkan tekanan darah.

5) Detoks : garlic boleh mengeluarkan logam seperti raksa dari tubuh dengan cepat. Logam toksik seperti raksa, plumbum dan kadmium boleh menaikkan tekanan darah. Ia juga mampu melawan kerosakan hati oleh bahan kimia.

6) Bantu masalah kolesterol

7) Stabilkan glukos dalam badan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan dietari suplimen garlic dari Shaklee ini, boleh hubungi saya. Harga sebotol 60 biji ialah RM47.50, untuk nilai lebih hebat, boleh mendaftar sebagai ahli pengedar Shaklee. Untuk mendapat potongan 20-30% dari harga pasaran setiap produk.



Cara bayaran :





Saturday, 18 January 2014

Alfalfa Shaklee, Superfood yang Kalahkan Kacip Fatimah

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bagaimana keadaan iman kita hari ini, semoga iman kita senantiasa bertambah dari hari ke hari.

Sempena promosi alfalfa pada bulan Januari 2014, saya ingin berkongsi cerita tentang alfalfa. Sejarah, khasiat, perbezaan alfalfa Shaklee dengan yang lain, dan betul ke alfalfa Shaklee kalahkan kacip fatimah.





SEJARAH AWAL ALFALFA 

Kisah alfalfa bermula lebih 5000 tahun dahulu di Middle East (Timur Tengah), apabila komuniti Arab memberikan alfalfa kepada kuda mereka sebagai makanan. Apa yang dapat mereka perhatikan, kuda yang diberi alfalfa, lebih tangkas dan cergas. Akhirnya, bangsa Arab telah mencuba sendiri alfalfa dan mendapati kesannya sangat menakjubkan!

Mula dikenali dengan ‘al-fash fash’ dengan makna ‘bapa segala tumbuhan’ di Timur Tengah, ia kemudiannya diperkenalkan ke seluruh dunia sebagai sumber nutrien yang hebat. Di Sepanyol, namanya diolah menjadi ‘alfalfa’ yang kekal hingga hari ini.








Alfalfa dikenali dengan fungsinya yang sangat banyak, dan juga kerana semua bahagian pokoknya boleh dimakan, dari akar hingga ke pucuk. 


Selain dari digunakan sejak ribuan tahun, alfalfa digunakan dalam perubatan Tradisional Cina, Eropah, homeopati, malah juga dalam kajian perubatan moden.

Dalam penyelidikan “Journal of Nutrition” tahun 1984 oleh para ahli saintis di University of California, Alfalfa disimpulkan  dapat menggantikan insulin untuk penghidap kencing manis.

Ia mengandungi 25% protein mengikut berat, mengandungi lysin, iaitu asid amino yang memainkan peranan penting dalam penyerapan kalsium, membina serat otot, menghasilkan hormon, enzim dan antibodi, dan membaiki tisu yang rosak, seperti yang dipetik daripada "Biochemistry of Human Nutrition". 

Daun alfalfa sangat kaya dengan mineral, termasuk kalsium, magnesium,potasium, zat besi dan zink. Alfalfa juga sumber yang baik bagi beta-karoten, vitamin D, E, K dan B kompleks, selain sumber terbaik klorofil. SUMBER 



ALFALFA SHAKLEE

Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di Califormia yang bebas dari pestisid, herbasid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia. dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. 







Medicago sativa mempunyai gred paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar. Akarnya boleh mencapai sehingga 6 meter ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. 



Daun alfalfa dari SHAKLEE hanya dituai apabila  telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan.


Kemudian, daun-daun yang telah dikeringkan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan di bawah pengawasan dan kawalan SHAKLEE yang sangat ketat dan teliti. 







KHASIAT SUPERFOOD, ALFALFA








 Mencuci hati, darah & usus
Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan , membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. Penting untuk proses detoks.

  Melawan alahan 
Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air dengan berkesan

  Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut
Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser, gastrik, hepatitis dan sembelit




  Menyingkirkan lemak dan kolesterol 
Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok & darah tinggi. Hanya alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol. Bagus untuk yang ingin menguruskan badan. 

Alfalfa dipercayai mempunyai bahan untuk menurunkan kolesterol dengan kehadiran isoflavone, sterol dan saponin glikosid, walaupun kajian tentang perkara ini belum kukuh, seperti yang di petik dari "Medical Herbalism". Alfalfa disandarkan sebagai tidak toksik, walaupun dalam dos yang tinggi. 


  Melegakan keletihan & meningkatkan stamina
Alfalfa membantu melegakan keletihan dan meningkatkan stamina. Para isteri yang inginkan suami mereka lebih cergas, penat seharian bekerja, bolehlah menghadiahkan alfalfa kepada suami.

Alfalfa mengandungi pelbagai nutrient yang diperlukan untuk penghasilan tenaga dan memanjangkan aktiviti fizikal. Antaranya, vitamin B kompleks, 8 asid amino perlu dan kandungan klorofil tertinggi bagi tumbuhan, menurut "Advanced Nutrition : Macronutrients, micronutrients and metabolism."  Vitamin B kompleks, terutamanya B6 dan B12, sangat diperlukan semasa metabolisme sel dan penghasilan tenaga. Asid amino diperlukan untuk membina protein dan boleh diubah kepada tenaga. Klorofil menjana penghasilan sel darah merah, yang akan mengangkut oksigen  ke tisu.

Alfalfa didapati berasimilasi dengan baik bersama dengan vitamin berasaskan tumbuhan, maka, mengambil suplemen alfalfa bersama buah dan sayur menjadikan kesan booster pada badan seperti yang dipetik daripada " contemporary nutrition". Alfalfa juga dikatakan boleh membangkitkan selera makan.




 Membantu mencegah gout & athritis
Mencegah sakit athritis dan melegakan kesakitan.  

Gout merupakan satu bentuk arthritis - radang pada sendi - yang menyebabkan kesakitan yang bersangatan  secara tiba-tiba, kemerahan, panas dan bengkak pada sendi. Biasanya terjadi pada satu sendi pada satu satu masa walaupun kemungkinan terjadi pada beberapa  sendi sekaligus.

Menurut "The New Healing Herbs", kesan alkali pada alfalfa boleh melarutkan kristal asid urik, yang akan mengurangkan level serum asid urik. Ini akan membantu mengurangkan risiko gout, selain mengurangkan pedih ulu hati, ketidakhadaman, perut tidak enak dan membantu penghadaman secara am.



Milk Booster
Alfalfa merupakan 'natural galactagogue'  atau penggalak semulajadi bagi ibu ibu yang menyusu., dimana ia mampu meningkatkan pengeluaran susu ibu, jika disertakan amalan menyusu yang lain dengan betul. Bagi  ibu menyusu Alfalfa merupakan bonus kerana ia mampu  menegangkan  payudara dan merapatkan bahagian intim anda.



Pembinaan darah

Selain daripada kaya dengan sumber klorofil yang membantu penghasilan sel darah merah, alfalfa juga merupakan sumber zat besi yang baik. 

Zat besi diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin (protein khas yang mengangkut oksigen dalam sel darah merah dan memberi warna merah kepada darah).

Kekurangan hemoglobin atau sel darah merah menyebabkan anemia. Pesakit anemia cepat letih, mabuk dan pening, mempunyai kulit yang pucat, dan mengurangkan suhu badan, seperti yang dipetik daripada "Human Biochemistry and Desease." 

Vitamin K dalam alfalfa membantu dalam pembekuan darah yang sangat penting bagi penyembuhan luka. Alfalfa juga merupakan makanan yang beralkali tinggi,yang memberi kelebihan pada darah yang perlu berada pada keadaan beralkali pada pH sekitar 7.35.


❤ Membantu melawan tumor
Memakan 30-60 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor 


Bertindak sebagai Kacip Fatimah, Jamu Moden.
Kelebihan alfalfa ialah kerana ia boleh diambil  oleh ibu menyusu, kerana ia merupakan penggalak susu semulajadi. Ia juga bertindak seperti kacip fatimah, selain daripada merapatkan bahagian intim,  ia juga mampu mengurangkan keputihan, menegangkan payudara, mengurangkan masalah angin, dan lain lain.

PERINGATAN : Ibu hamil dan pesakit SLE atau sakit auto imun yang lain tidak dibenarkan mengambil alfalfa.

* Jika mengambil persediaan ini, anda dinasihatkan mengambil air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

Pada bulan Januari 2014, Shaklee memulakan promosi hebat dengan produk signature Shaklee, Alfalfa Shaklee yang mula dibangunkan oleh Dr Shaklee pada tahun 1950-an.

Sempena promosi ini, anda berpeluang mendapatkan nilai hebat ini.

*beli 6 botol alfalfa, percuma 1 botol alfalfa
*daftar keahlian percuma, yang bernilai RM75, untuk seumur hidup





Jika anda berminat untuk mencuba superfood hebat alfalfa ini, boleh hubungi kami. Team kami sedia membantu anda.















Friday, 3 January 2014

Drug (ubat) VS Dietary Supplement (makanan tambahan) Shaklee


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kita dijauhkan daripada sifat nifaq yang amat dibenci agama.




Apabila berkata mengenai makanan tambahan atau dietary supplement, iklan iklan mengenainya semakin mendapat tempat dan ramai pengguna yang telah terpengaruh untuk menggunakan produk tersebut. Banyak syarikat yang mendakwa dengan pelbagai dakwaan, ianya perlu dibuktikan, yang mana kita sebagai consumer atau pengguna bijak perlu berhati hati membuat pilihan supaya sebarang produk yang diambil membawa kesan yang baik kepada badan dan tidak membawa mudarat. 






Apakah yang dimaksudkan dengan makanan tambahan?




According to FDA, a dietary supplement is a product intended for ingestion that contains a "dietary ingredient" intended to add further nutritional value to (supplement) the diet. A "dietary ingredient" may be one, or any combination, of the following substances:
  • a vitamin
  • a mineral
  • an herb or other botanical
  • an amino acid
  • a dietary substance for use by people to supplement the diet by increasing the total dietary intake
  • a concentrate, metabolite, constituent, or extract
Dietary supplements may be found in many forms such as tablets, capsules, softgels, gelcaps, liquids, or powders. Some dietary supplements can help ensure that you get an adequate dietary intake of essential nutrients; others may help you reduce your risk of disease.



Sumber : FDA










Food & Drug Administration (FDA) adalah sebuah badan yang bertanggungjawab utk melindungi kesihatan umum dengan mengawal dan mengeluarkan peraturan terhadap sebarang produk dari kategori makanan kesihatan, vaksin, vitamin, ubat-ubatan dan sebagainya.


FDA menetapkan garis panduan yang perlu dipatuhi oleh pengeluar pengeluar ubatan, produk farmasi dan kesihatan. Contohnya produk farmasuetikal perlu menjalani ujian klinikal sebelum digunapakai oleh orang ramai.


Dalam bidang nutrisi (suplemen vitamin) pula, FDA menjaga beberapa aspek seperti ‘claim’ dan label.Tidak seprti produk farmasuetikal (ubat dari unsur drug), FDA tidak mengawal kesan vitamin tersebut ke atas kesihatan, sebaliknya mengawal ‘claim’ dan penggunaan label.

Persoalannya, apakah perbezaan & persamaan ubat (DRUG) dan makanan tambahan (Dietary supplement :


UBAT
MAKANAN TAMBAHAN (FOOD SUPPLEMENT)
1.     Ubat adalah bahanyang bukan sebahagian dari sel badan  kita, tetapi berinteraksi dengan sel .Diperlukan apabila badan perlu kepada suppressor tertentu.Mengandungi bahan-bahan  yang penting kepada badan. Kekurangannya menyebabkan badan tidak sihat dan lemah akibat pengambilan diet yang tidak seimbang.
2.     Ubat ialah ejen-ejen  kimia yang bertindak pantas yang mampu mengubah fungsi-fungsi badan dengan mengubah tindakan biokimia dan proses-proses enzim.Bahan-bahan di dalammya  bertindak membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim. Kesan nya adalah lebih perlahan, mungkin mengambil masa berbulan untuk menampakkan kesan.
3.     Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan (side effect), kesannya kekal dan biasanya dikaitkan dengan kerosakan buah pinggang.Boleh juga menimbulkan kesan sampingan. Terkenal dengan krisis pemulihan (healing crisis) yang bersifat sementara.  
4.     Pada kebiasaannya, ubat berkesan atau effective apabila diambil  secara berasingan. Contohnya, drug risperdal yang digunakan untuk rawatan penyakit skizofrenia perlu diambil bersama benhexol untuk mengurangkan kesan sampingan menggeletar.Bertindak lebih baik antara satu sama lain, ibarat rantai.  Contohnya, pengambilan multivitamin yang mengandungi zat besi bagus jika bergabung dengan Vitamin C kerana Vitamin C membantu penyerapan zat besi. Walaubagaimanapun, terdapat keadaan di mana 2 supplemen tidak boleh diambil serentak.
5.     Ubat diambil sebelum dan selepas makan.Makanan tambahan diambil sebelum, selepas dan bersama makanan.
6.     Ubat JIKA overdose, ia boleh membawa kesan fatal.  Jika diambil pada jangka masa yang panjang, contohnya, ubat yang perlu diambil sepanjang hayat, terdapat beberapa kesan. Terutama pada buah pinggang. Pesakit akan dipantau dengan mengambil ujian darah pada kala masa yang tertentu.Ia perlu dipantau terutama apabila diambil oleh kanak kanak dan warga emas. Kajian mengenai overdose belum menyeluruh. Pengambilan mega (dengan banyak) boleh membantu masalah seperti kanser tetapi memerlukan kesabaran & konsistensi pada pengamalnya.
7.     Secara umum, ubat  tidak menghasilkan kesan yang sama  pada setiap orang.  Orang yang telah resistant terhadap ubat, lain kesannya dengan yang belum pernah menerima ubat tersebut.Tidak menghasilkan tindakbalas yang sama kepada seseorang. Bergantung kepada faktor umur, jantina dll. 
8.     Ubat bertindak cepat. Seseorang boleh menerima kesannya dlm beberapa minit atau jam sahaja. Ia mungkin perlu dalam keadaan cemas seperti semasa pembedahan, atau perlu untuk memberi kesan tidur supaya kesakitan melampau tidak dirasai.Bertindak secara beransur-ansur dalam jangkamasa yang panjang. Kebiasaannyamengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan. 
9.     Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit. Ianya menutup (suppress) kesakitan. Contohnya, pengambilan ubat diabetik bertujuan mengawal paras gula, jika berhenti, paras gula akan tinggi semula.Bertindak terhadap punca (source) penyakit, dan membantu memulihkan simptom penyakit. Perlu mendapat bantuan pakar jika terkena apa apa penyakit.
10.           Ubat perlu diberi pengawasan yg teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yg merbahaya ke arah tindakan sampingan.Tidak memerlukan pengawasan yg rapi sebagaimana pengambilan ubat-ubatan. 
11.           Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan rendah kerana mereka mudah mendapat kesan sampingan yg serius jika dibandingkan dengan orang muda.Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan bahan berkhasiat oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yg lemah.
12.        Ubat yang diambil untuk merawat suatu penyakit, boleh pula menghasilkan penyakit yang lain, disebabkan oleh kesan sampingannya (side effect).



13.       Ubat terdiri daripada OCD (over counter drug) yang boleh didapati di farmasi tanpa preskripsi pakar. Pada kebiasaannya lebih banyak ubat yang perlu mendapat preskripsi pakar.
Sedia memelihara (mengawal) badan daripada penyakit-penyakit dengan menguatkan sel-sel daripada serangan patogen (kuman), serta melambatkan proses kemunduran (kelemahan organ berfungsi dengan baik) di dalam badan.


Boleh didapati daripada ejen ejen atau wakil jualan supplemen makanan tambahan tanpa preskripsi pakar. Pastikan anda berjumpa pakar jika terdapat simptom penyakit terutama penyakit 3 serangkai (diabetes, sakit jantung, darah tinggi) selain apa jua jenis yang dikategorikan sebagai penyakit, sebelum mengambil apa jua supplemen tambahan.
*Bacaan, dan perbincangan dengan beberapa pakar bidang masing masing bersama penulis.




"Secara peribadi penulis berpendapat, Drug dan Dietary supplement masing masing fungsi fungsi tertentu, tanpa pengabaian mana mana pihak, dan boleh dinilai dengan baik. Bantuan pakar seperti doktor, ahli pemakanan (nutritionist) dan Dietician perlu diambil kira semasa mengambil Ubat atau Supplemen."





Keunikan Shaklee sebagai syarikat pengeluar makanan tambahan ialah kerana ia mengikuti peraturan FDA walaupun peraturan itu tidak perlu dibuat oleh produk produk suplemen makanan tambahan.




Sebagai contoh :


[1]  Ujian Klinikal -

 Makanan tambahan TIDAK PERLU menjalani ujian klinikal, tetapi ia dilaksanakan oleh Shaklee.


[2]  Label – 

Shaklee mematuhi label FDA dengan tidak menyatakan bahan asas sebagai bahan utama. Sebagai contoh, penggunaan minyak kelapa di dalam Syampu Prosante ditulis sebagai  ‘Sodium Laurel Sulfoacetate’ (bukan sodium lauryl sulphate ) kerana ia bukannya bahan utama. Bahan utama seperti Panax Ginseng ditulis sebagai Panax Ginseng.

[3] Claim (Dakwaan) – 

Shaklee menyatakan bahawa produknya “tidak bertujuan untuk mendiagnos, mencegah atau merawat penyakit” kerana larangan FDA untuk mana mana produk menggunakannya.

Beberapa produk ditulis “produk ini tidak sesuai digunakan oleh ibu hamil @ menyusu dan kanak-kanak″ atau “jika anda mengandung atau menyusu, sila rujuk kepada doktor anda”

Ini tidak bermaksud pengguna di atas tidak boleh digunakan oleh mereka, tetapi disebabkan ujian klinikal Shaklee tidak dijalankan keatas mereka, maka ditulis sedemikian sebagai memenuhi syarat yang ditetapkan oleh FDA.



Oleh kerana bidang kami ialah makanan tambahan, kami ingin menyatakan kenapa Shaklee yang menjadi pilihan sebagai makanan tambahan.

  • Ia merupakan makanan tambahan natural, bukan tiruan (sintetik).
  • Kadar penyerapan (bioavailiti) yang tinggi dalam setiap produknya. 
  • Tiada pewarna, perasa dan pengawet tiruan.
  • Produknya adalah berasaskan penyelidikan yang memakan masa bertahun tahun, malahan ada yang mencapai puluhan tahun (sebagai contoh, nutriferon yang mengambil masa kajian 40 tahun sebelum dibangunkan (developed).
  • Belanjawan R& D mencecah hampir 300USD.
  • Memiliki pusat penyelidikan sendiri.
  • Penilaian semula oleh saintis dan penyelidik bebas yang tiada kepentingan (interest) di institusi berprestij.
  • Lebih 100 kertas kajian saintifik dengan 90 daripadanya diterbitkan dalam najalah, yang membuktikan keberkesanan produk.
  • Ujian klinikal atas semua produk, tiada ujian ke atas haiwan.
Clinical study or clinical trial ia a scientific study of how a new medicine or treatment works in people. 
  • Piawaian kawalan kualiti yang ketat.
  • Latarbelakang syarikat yang sudah wujud lebih setengah abad. Dan dipelopori oleh perintis dan pemimpin makanan tambahan sejak 1915.
Bacaan lanjut boleh diteruskan dengan mengenali falsafah Shaklee yang sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa semulajadi.

Jadi, jika anda juga ingat turut serta bersama sama kami dalam Shaklee, bagi memperoleh manfaat dan kesan pada diri sendiridan keluarga anda, bolehlah hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Hubungi saya untuk sebarang kemusykilan dan perbincangan :


sms/whatsapp : 019-5575904
FB : Sakinah Mohd Khialdin
Page : Mums Health Store Bertam.
email : sakinahmk@gmail.com /ibuhumaira.safiya@gmail.com


Senarai Pengedar Shaklee, Cara Daftar Ahli Shaklee, Cara Beli Shaklee Online

Senarai Stokis Shaklee 2017

  1. Pengedar Shaklee Alor Setar : COD Area Jitra / Alor Setar
  2. Pengedar Shaklee Jitra : COD Area Alor Setar / Jitra
  3. Pengedar Shaklee Putrajaya : COD Putrajaya / Cyberjaya / Dengkil
  4. Pengedar Shaklee Klang : COD Area Klang / Kapar / Meru / Setia Alam
  5. Pengedar Shaklee Seremban : COD Area Seremban / Seremban 2 / Panchor
  6. Pengedar Shaklee Ampang : COD Area Ampang / Wangsa Maju / Setiawangsa / Sri Rampai
  7. Pengedar Shaklee Temerloh : COD Area Temerloh
  8. Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : COD Area Kuala Lumpur / Cheras
  9. Pengedar Shaklee USJ : COD Area USJ / Subang Jaya / Sunway
  10. Pengedar Shaklee Puchong : COD Area Puchong / Kinrara
  11. Pengedar Shaklee Kuantan : COD Area Kuantan
  12. Pengedar Shaklee Shah Alam / Subang Jaya : COD Shah Alam / Subang Jaya
  13. Pengedar Shaklee Miri : COD Miri / Brunei
  14. Pengedar Shaklee Cheras : COD Cheras / Ampang / Hulu Langat
  15. Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam : COD Klang / Shah Alam



Produk Shaklee Terbaik




Cara Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee 2017

Dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah anda boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2017 ada di sini.


Cara Beli Produk Shaklee Online

Order Produk Shaklee Online melalui link yang disertakan di bawah

  1. Buy Shaklee Online Malaysia - For english user, buy Shaklee directly from Shaklee HQ
  2. Beli Shaklee Online Malaysia - Beli Shaklee daripada Pengedar Shaklee Bertauliah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...