Berikhtiar mendapat anak dengan Set Kesuburan Shaklee

Assalamualaikum. Semoga hari ini kita semua lebih baik dari semalam dan tergolong dalam kalangan orang yang beruntung.

Pasangan yang telah berkahwin tentunya inginkan zuriat sebagai penyeri rumahtangga. Namun tak semua yang bernasib baik dikurniakan anak walaupun telah bertahun tahun usia perkahwinan.Menurut simulasi komputer yang telah dijalankan oleh Henri Leridon, Wanita :


usia 30- 75% akan mengandung dan melahirkan dalam masa setahun perkahwinan.


usia 35- 66% akan mengandung dan melahirkan dalam masa setahun perkahwinan.


usia 40- 44% akan mengandung dan melahirkan dalam masa setahun perkahwinan.Mengapa sukar hamil? Walaupun setelah 10 tahun berkahwin, masih belum dikurniakan anak. Ya, memang kerana belum ada rezeki, tetapi kita perlu berusaha sebelum bertawakal.

Antara punca sukar hamil adalah :

  1. faktor genetik- keturunan yang memang mempuyai zuriat yang sedikit, di kedua dua belah suami dan isteri.
  2. faktor pemakanan yang tidak seimbang.
  3. faktor ketidaksuburan samada di pihak isteri atau suami.
  4. PCOS (Polysystic Ovarian Syndrome)
  5. Masalah berat badan
  6. Endometriosis
  7. Tidak tahu mengira waktu / hari subur

Faktor ke-3 (tidak subur) merupakan faktor yang ingin dibincangkan pada kali ini dan bagaimana Set Kesuburan Shaklee dapat membantu anda untuk mendapatkan zuriat jika diambil dengan cara yang betul, bilangan yang tepat dan waktu yang terbaik. Untuk itu anda perlukan konsultasi dari mereka yang pakar. InsyaAllah, kami boleh membantu anda.


**************************************************************


Kesuburan bermaksud kebolehan untuk menghasilkan zuriat secara natural tanpa bantuan (Dengan izin Allah).


Menurut WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), ketidaksuburan telah menjadi isu kesihatan global. Ketidaksuburan atau infertility bermaksud ketidak bolehan untuk mengandung walaupun kerap bersama pasangan dalam masa setahun perkahwinan. 10-15 % pasangan di Amerika Syarikat didapati mengalami masalah kesuburan. 

Bagaimana shaklee dapat membantu masalah ini. Sekarang saya akan berkongsi dengan anda tentang peranan suplemen berikut dalam membantu pasangan yang ingin mendapatkan zuriat. 


GLA

GLA Shaklee dapat membantu wanita menghasilkan mukus serviks yang berkualiti. Mukus serviks penting sebagai medium persekitaran untuk sperma berenang dari tiub fallopio ke ovum untuk persenyawaan. Persekitaran yang kering di kawasan faraj akan mengurangkan peluang berlakunya persenyawaan.

GLA akan ditukarkan kepada prostaglandin iaitu sejenis enzim yang dapat menolong wanita mengawal atur hormon hormon reproduktif. 

GLA juga dapat membantu wanita mendapatkan kitaran haid yang teratur. Wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur sukar untuk meramalkan waktu dirinya subur dan ini mengurangkan lagi peluang untuk hamil.

Bagi anda yang mempunyai masalah dalam pengiraan waktu subur, kami sedia membantu memberikan formula terbaik untuk anda. Hubungi kami untuk maklumat lanjut.

GLA juga dikatakan membantu mengukuhkan plasenta dan meningkatkan lapisan uterus. Ini penting untuk membantu telur yang telah bersenyawa untuk melekat dan bercambah.


CoQ10

CoQ10 membantu dalam penghasilan telur / ovum yang matang dan berkualiti bagi membantu persenyawaan.


Coq10 digunakan oleh sel badan untuk menghasilkan tenaga bagi tujuan  tumbesaran dan mengawalatur sel. (ovum adalah sejenis sel manusia yang paling besar)

Kajian yang dijalankan oleh Dr Eleizer Burstein mendapati coQ10 membantu para pesakit  dalam prosedur IVF.

Kajian di Iran mendapati CoQ10 membantu dalam peningkatan bilangan dan motiliti sperma. 


B-kompleks

Vitamin B6 membantu meningkatkan aras progesterone, iaitu sejenis hormon yang dapat menyediakan badan untuk hamil atau mengandung.

Bersama vitamin B12 dan asid folik, vitamin B6 dapat merendahkan aras homosistein  ( asid amino yang akan memberi kesan negatif terhadap kualiti embrio yang terhasil daripada prosedur IVF jika ia berada pada aras yang tinggi.

Kajian di Belanda mendapati pemakanan yang mengandungi Vitamin B6 yang maksimim memberi kesan yang positif terhadap kesuburan. Myo-inositol yang merupakan sebahagian daripada B-kompleks juga didapati memberi kesan yang sangat positif bagi pesakit PCOS.


Asid folik pula dapat mengurangkan risiko keguguran.


Bagi lelaki , vitamin B12 dapat meningkatkan bilangan dan kualiti sperma. Vitamin C


Vitamin C  membantu meningkatkan aras progesterone dalam badan seorang wanita.


Bagi lelaki, kekurangan Vitamin C  menyebabkan aglutinasi sperma . Kajian ini telah dijalankan di Amerika Syarikat.


Pengambilan Vitamin C juga menurunkan kadar kerosakan pada DNA sperma sebanyak 91%.Multivitamin


Pakar pakar perubatan termasuk Dr Hamid Arsyat menyarankan pengambilan multivitamin bagi pasangan yang ingin mendapatkan zuriat.


Apa kata pakar:


Zinc

200 jenis protein dan enzim di dalam zinc yang terdapat dalam zinc penting untuk kesuburan lelaki. Kekurangan zinc boleh menyebabkan kualiti dan bilangan sperma terjejas.Vitamin E


Vitamin E merupakan sejenis antioksidan yang penting dalam penghasilan sperma. Kekurangannya boleh menyebabkan terbantutnya proses penghasilan sperma. Satu kajian mendapati pengambilan supplemen zinc sebanyak 600mg setiap hari dapat meningkatkan fungsi sperma secara dramatik. Anda disarankan untuk memilih Vitamin E daripada sumber semulajadi iaitu d-alpha-tocopherol yang mudah diserap oleh badan.**************************************************************


Set Kesuburan Shaklee bagi kumpulan kami yang eksklusif untuk anda yang mementingkan kualiti terdiri daripada pakej asas, pakej ekstra dan pakej premium.1) 

a)Pakej asas wanita: GLA kompleks dan CoQTrol. 

b)Pakej asas lelaki: Zinc complex dan CoQTrol
2)

a) Pakej extra wanita : GLA Complex, CoQTrol dan vitalea (multivitamin)


b)Pakej extra lelaki: Zinc Complex, CoQTrol, Vita E complex dan B complex 3)

a)Pakej premium wanita: GLA, CoQTrol, Vitalea (multivitamin). B complex dan Vita C. 

b)Pakej premium lelaki: Zinc Complex, CoQTrol, B-Complex,   Vita-E Complex, Vita-lea, Vita-C.

*****************************************Pada mereka yang mempunyai masalah berat badan, PCOS atau endometriosis, rawatan dengan Set Kesuburan Shaklee perlu mengikut jadual pemakanan yang teratur supaya ikhtiar anda untuk hamil akan lebih bermakna dan berkesan.

Semoga usaha kita akan diberkati dan anda dikurniakan dengan anak yang sihat dan sempurna, insyaAllah. Mari kita sama sama berdoa.

Anda nak dapatkan set kesuburan shaklee? Boleh hubungi saya di wasap 

011-59509703 Sakinah


Comments

Popular posts from this blog

18 Manfaat Krim Herbal Blend Shaklee

Cara merawat chicken pox / cacar air bayi

Cod Liver Oil Vs Fish Oil ? Mana satu menjadi pilihan?