Skip to main content

Karoten kaya Vitamin A, Khasiat tersembunyi

Credit to : http://anizyn.blogspot.com/2008/08/karoten-khasiat-terselindung-kaya.html

Karoten dan sterol tumbuhan memberikan khasiat yang terselindung di dalam pemakanan serta meningkatkan kesihatan tubuh badan. 

Karoten ialah molekul pro-vitamin A larut lemak yang khasiatnya sudah lama dikaitkan dengan tubuh badan yang sihat. 

Pakar pemakanan mengesyorkan supaya kita memakan makanan yang seimbang dan melebihkan kepada buah dan sayuran. Wujudnya karoten dan phytonutrient di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dapat dikenal pasti dari warna-warna buah-buahan dan sayur-sayuran itu sendiri. 

Tumbuh-tumbuhan sebenarnya menyumbangkan lebih 500 jenis karoten yang kebanyakannya terkandung di dalam protoplasma buah-buahan dan sayur-sayuran itu sendiri. 

Walaupun memakan sayuran hijau dan buah-buahan dapat membekalkan karoten yang cukup, kajian mendapati bahawa bioavailability sumber karoten adalah terhad. Ini adalah kerana enzim yang ada dalam sistem pencernaan kita harus memecahkan protoplasma dan membebaskan karoten untuk diserap oleh badan. Sekiranya karoten itu diserap di bersama minyak atau lelemak, bioavailabilitinya adalah lebih tinggi. 

Di sini minyak sawit memainkan peranan yang penting. Warna minyak sawit mentah yang diekstrak dari buah sawit yang oren-kemerahan adalah disebabkan oleh kandungan karoten yang tinggi - lebih kurang 800 hingga 1000 m/kg. 

Ia juga didominasi oleh karoten alpha dan beta yang tidak ada pada minyak sayuran yang lain. 
Proses untuk mendapatkan olein sawit yang dilakukan secara konvensional tidak dapat membendung karoten daripada musnah akibat dari suhu pemprosesan yang tinggi. Dengan kaedah baru yang dipelopori oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), kandungan karoten di dalam minyak sawit dapat dikekalkan. 

Khasiat Karoten 

Fungsi utama karoten ialah sebagai pro-Vitamin A. Isomer pro-Vitamin A yang paling aktif ialah ß-karoten diikuti oleh a-karoten. 

Karoten dari minyak sawit didapati mengandungi kadar bioavailabiliti yang paling tinggi di antara semua sumber karoten tumbuhan. Ini telah mendorong ahli sains dan pakar pemakanan untuk mengkaji keupayaan minyak sawit merah dalam membantu mengatasi masalah kekurangan Vitamin A di mana membabitkan kira-kira 15 juta kanak-kanak di seluruh dunia yang berisiko menjadi buta. 

Minyak sawit merah digunakan di dalam pelbagai bentuk untuk menyalurkan pro-Vitamin A kepada kanak-kanak yang menghadapi risiko kekurangan zat. Penemuan yang konsisten dari kajian mendapati bahawa masalah kekurangan Vitamin A di kalangan kanak-kanak itu dapat diatasi dengan pengambilan sekurang-kurangnya 1 sudu makan minyak sawit merah setiap hari. 

Apabila ibu yang menyusu memakan makanan yang dimasak dengan minyak sawit merah, kandungan karoten di dalam susu ibu didapati meningkat secara mendadak. Dengan cara ini, karoten pro-Vitamin A dapat disalurkan kepada bayi melalui susu ibu dan dilihat pada peningkatan kadar plasma retina (plasma retinal level). Khasiat minyak sawit merah ini juga boleh di dapati dari makanan yang diberi kepada kanak-kanak yang baru berhenti menyusu. 

Selain dari aktiviti pro-Vitamin A, karoten mempunyai fungsi-fungsi fisiologikal lain seperti pengantioksida, meningkatkan fungsi sistem imuniti dan aktiviti anti kanser. 

Antara kesan positif hasil dari pengambilan makanan yang mengandungi sumber karoten yang tinggi ialah pengurangan risiko mascular degeneration, katarak, dan penyakit jantung.

Comments

Popular posts from this blog

Cara merawat chicken pox / cacar air bayi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pembaca blog. Semoga Syawal kali ini menzahirkan insan yang lebih baik dari sebelumnya hasil tuaian bulan Ramadhan.


Pada entri kali ini, saya ingin berkongsi cara merawat chicken pox / cacar air pada bayi secara semulajadi.

Chicken Pox merupakan infeksi virus varicella-zoster yang menyebabkan kegatalan pada tompok-tompok merah berair pada seluruh badan. Ia juga menyebabkan simptom seakan flu atau selsema.

Penyakit ini biasanya menyerang kanak kanak di bawah 12 tahun. Selain itu, wanita hamil dan mereka yang lemah sistem imun berisiko tinggi untuk dijangkiti chicken pox.

Kanaka kanak yang sihat mungkin tidak memerlukan apa-apa rawatan dan boleh sembuh di rumah sahaja. Namun, bawalah bayi anda berjumpa doktor untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang lebih teruk.


TANDA TANDA CHICKEN POX PADA BAYI:

1. Demam dengan suhu badan 38.3 hingga 38.8 darjah celcius. Ia boleh berlanjutan …

18 manfaat Krim Herbal Blend Shaklee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga hari anda ceria selalu dan diberkati Allah hendaknya.

Saya ingin berkongsi dengan anda Kelebihan dan Manfaat Krim Herbal Blend Shaklee.
Herbal Blend Multipurpose cream merupakan krim pelbagai guna yang menggunakan campuran 4 herba utama iaitu Sage, Horse chestnut, Yarrow dan Rosemary. Ia merupakan krim first aid kit  yang wajib ada di setiap rumah.

Mari kita lihat mengapakah Shaklee memilih 4 herba utama ini sebagai ramuan utama dalam krim herbal blend.

1. SAGE

*sage biasanya dibuat sebagai essential oil (EO).
*sage bersifat anti-inflammation (anti radang). Apabila badan kita diserang toksin, racun, kuman atau parasit, sel akan mengalami keradangan. Contoh keradangan adalah bengkak, bernanah, kulit jadi kemerahan, bisul.
*jika mana-mana keradangan terjadi, bolehlah sapu krim herbal blend pada tempat radang dengan syarat is belum terdedah, luka atau pecah.

2. HORSE CHESTNUT

*Ia bersifat anti radang seperti sage dengan tambahan ia memberi ke…

Cod Liver Oil Vs Fish Oil ? Mana satu menjadi pilihan?

Pada zaman dahulu, minyak hati ikan Cod (Cod Liver Oil) sering disimpan dalam peti ais untuk kegunaan harian untuk merawat pelbagai penyakit seperti kekejangan dan sakit sendi. Zaman moden ini, biasanya, anda akan berjumpa dengan botol minyak ikan berbanding minyak hati ikan Cod. Yang mana yang lebih bermanfaat antara hati minyak ikan Vs minyak ikan?