Skip to main content

6 FAQ ESP YANG PERLU ANDA TAHU

PERSOALAN NEGATIF MENGENAI KACANG SOYA 1)Soya menyebabkan pertumbuhan terbantut dan masalah tiroid?


a) Kacang soya mentah mengandungi bahan anti -tirosin dan anti-pertumbuhan.Penduduk Asia memastikan bahan bahan ini tidak aktif dengan memasak terlebih dahulu kacang soya yang mereka makan.


b)PERBEZAAN SHAKLEE - bahan anti - tirosin dan anti - pertumbuhan dalam kacang soya mentah dibuang semasa pemprosesan.

2) Soya boleh menyebabkan kanser (kanser payudara/prostate)


a)Soya yang dimasak terlalu lama mengandungi bahan karsinogen. 


b)PERBEZAAN SHAKLEE - Pemprosesan Shaklee menggunakan haba yang rendah untuk mengekalkan isoflavones dan asid amino yang sensitif haba.Teknik ini mengekalkan enzim dan meningkatkan kadar pemyerapan dalam badan.
3) Soya menyebabkan penggumpalan darah

a)PERBEZAAN SHAKLEE - Kacang soya Shaklee tidak mengandungi faktor Hem aglutinin. Ia telah diakui "Heart Healthy".

4)Sesetengah pakar perubatan dan klinik kanser mengesyorkan agar soya tidak dijadikan makanan, terutama bagi mereka yang mempunyai risiko kanser berkaitan hormon.

a) Kebanyakan pakar perubatan menganggap soya sebagai estrogen yang mesti dielak.Kajian menunjukkan wanita yang mengambil soya kurang risiko barah payudara (Journal of the American Medical Association, 2009).http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=185034

b)Isoflavones dari soya: 
-merencat perubahan sel normal kepada sel kanser.
-melindungi daripada kanser berkaitan estrogen dan mengurangkan risiko mendapat kanser sekunder.
-merencat tindakan beberapa jenis enzim yang menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan sel kanser.
-menghalang kanser daripada merebak ke organ lain.


5) Produk Soya asidik atau alkali?

a)Kebanyakan produk soya menyebabkan badan berasid tetapi pemprosesan Shaklee telah menghasilkan isolate protein soya yang neutral.

6) Alergi kepada Soya atau sensitif kepada Soya?

a)Alergic dan sensitif kepada apa apa jenis makanan tidak dapat dielakkan , termasuklah kepada Soya(elakkan soya jika anda anaphylactic reaktor kepada soya.)
Comments

Popular posts from this blog

Cara merawat chicken pox / cacar air bayi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pembaca blog. Semoga Syawal kali ini menzahirkan insan yang lebih baik dari sebelumnya hasil tuaian bulan Ramadhan.


Pada entri kali ini, saya ingin berkongsi cara merawat chicken pox / cacar air pada bayi secara semulajadi.

Chicken Pox merupakan infeksi virus varicella-zoster yang menyebabkan kegatalan pada tompok-tompok merah berair pada seluruh badan. Ia juga menyebabkan simptom seakan flu atau selsema.

Penyakit ini biasanya menyerang kanak kanak di bawah 12 tahun. Selain itu, wanita hamil dan mereka yang lemah sistem imun berisiko tinggi untuk dijangkiti chicken pox.

Kanaka kanak yang sihat mungkin tidak memerlukan apa-apa rawatan dan boleh sembuh di rumah sahaja. Namun, bawalah bayi anda berjumpa doktor untuk mengelakkan sebarang komplikasi yang lebih teruk.


TANDA TANDA CHICKEN POX PADA BAYI:

1. Demam dengan suhu badan 38.3 hingga 38.8 darjah celcius. Ia boleh berlanjutan …

18 manfaat Krim Herbal Blend Shaklee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semoga hari anda ceria selalu dan diberkati Allah hendaknya.

Saya ingin berkongsi dengan anda Kelebihan dan Manfaat Krim Herbal Blend Shaklee.
Herbal Blend Multipurpose cream merupakan krim pelbagai guna yang menggunakan campuran 4 herba utama iaitu Sage, Horse chestnut, Yarrow dan Rosemary. Ia merupakan krim first aid kit  yang wajib ada di setiap rumah.

Mari kita lihat mengapakah Shaklee memilih 4 herba utama ini sebagai ramuan utama dalam krim herbal blend.

1. SAGE

*sage biasanya dibuat sebagai essential oil (EO).
*sage bersifat anti-inflammation (anti radang). Apabila badan kita diserang toksin, racun, kuman atau parasit, sel akan mengalami keradangan. Contoh keradangan adalah bengkak, bernanah, kulit jadi kemerahan, bisul.
*jika mana-mana keradangan terjadi, bolehlah sapu krim herbal blend pada tempat radang dengan syarat is belum terdedah, luka atau pecah.

2. HORSE CHESTNUT

*Ia bersifat anti radang seperti sage dengan tambahan ia memberi ke…

Cod Liver Oil Vs Fish Oil ? Mana satu menjadi pilihan?

Pada zaman dahulu, minyak hati ikan Cod (Cod Liver Oil) sering disimpan dalam peti ais untuk kegunaan harian untuk merawat pelbagai penyakit seperti kekejangan dan sakit sendi. Zaman moden ini, biasanya, anda akan berjumpa dengan botol minyak ikan berbanding minyak hati ikan Cod. Yang mana yang lebih bermanfaat antara hati minyak ikan Vs minyak ikan?